100 mokslinių priežasčių, kodėl reikėtų atsisakyti mėsos (III dalis)

daisy-755517_640

Ankstesnė straipsnio dalis

Pateikiame daugiau priežasčių, kodėl vertėtų atsisakyti mėsos.

21) 47 % JAV parduodamos mėsos yra užteršta stafilokoko bakterija, atspariausia vaistams.

21

Komentaras: Daugiausia (net 77 %) užteršta kalakutiena, vištiena – 41 %, o kiauliena – 42 %. Taip pat mėsoje rasta net meticilinui atspari auksinio stafilokoko (Staphylococcus aureus) rūšis, kuri per kiaulieną gali būti perduota žmonėms.

22) Vartodami mėsą net ir vos kelis kartus per mėnesį padidinate tikimybę susirgti pilvo aortos aneurizma.

Young casual girl woman is having stomach ache. Over white background.

Komentaras: Prasidėjus pilvo aortos aneurizmai tikimybė išgyventi yra mažesnė nei 15 %.

23) Žmogaus kepenys gali detoksikuoti apie 50 % heterociklinių aminų (kancerogenų), susiformavusių iš pagamintos vištienos. Anksčiau buvo galvota, kad žmogaus organizmas gali detoksikuoti tiek pat šio kancerogeno, kaip ir gyvūnų organizmai – 99 %.

23

Komentaras: Tyrėjai taip manė, nes laboratorinė žiurkė geba detoksikuoti 99 % šio kancerogeno.

24) Vienas iš ilgiausiai vykdomų tyrimų atskleidė, jog mėsos vartojimas skatina alergijų, pavyzdžiui, astminių alergijųos, alergijų bičių įgėlimams, vaistams ir šienligės, atsiradimą.

24

Komentaras: Jei nėščia moteris vartoja mėsą (taip pat ir žuvį), padidėja tikimybė, jog vaikelis turės kokią nors alergiją.

25) Nustatyta, kad putrescinas – toksinė organinė medžiaga [vert. pastaba], randamas net ir šviežiuose maisto produktuose, yra kancerogenas. Dideli kiekiai putrescino randami konservuotame tune.

25

26) Per pastarąjį dešimtmetį 100 % žarnyno jersiniozės, sukeltos Yersinia enterocolitica bakterijų, susirgimų šaltinis – kiauliena.

26

Komentaras: Yersinia enterocolitica sukelia viduriavimą krauju, kuris negydant gali turėti labai rimtų pasekmių. Ištirta, jog pusė Amerikoje auginamų kiaulių yra užkrėstos šia bakterija.

27) Apdirbtos mėsos vartojimas yra siejamas su skrandžio, gaubtinės žarnos, tiesiosios žarnos, kasos, plaučių, prostatos, sėklidžių, inkstų ir šlapimo pūslės vežiu.

27

28) Netgi mėsos vartojimas mažiau nei kartą per savaitę yra siejamas su degeneraciniu artritu.

28

29) Padidėjęs sočiųjų riebalų vartojimas diagnozavus krūties vėžį mirties riziką didina iki 41 %.

29

Komentaras: Pagrindiniai 5 sočiųjų riebalų šaltiniai: sūris, pica, pyragaičiai, ledai ir vištiena.

30) Vištienos vartojimas yra siejamas su limfoma (kraujo vėžiu).

30

Laukite tęsinio…

Iš anglų kalbos vertė ir pagal Badassu.net straipsnį „100 Scientific Reasons to Not Eat Meat“ parengė Aušrinė Baranauskaitė

Pasidalinkite su kitais!